W tym roku szkolnym, w XIV edycji ogólnopolskiej akcji edukacyjnej „Kubusiowi Przyjaciele Natury”, bierze udział rekordowa liczba dzieci. Wśród nich, już po raz kolejny znalazło się Przedszkole z Dobromierza. Dzięki udziałowi w akcji nasi najmłodsi wychowankowie dowiadują się, jak każdy może dbać o środowisko naturalne, a także poznają zasady właściwego odżywiania i korzyści płynące z aktywnego wypoczynku i ruchu.
W naszym przedszkolu codziennie uczymy się dbać o naturę: oszczędzając wodę, segregując śmieci, sadząc rośliny, dbając o zwierzęta. Staramy się wprowadzić dzieci w piękny i fascynujący świat przyrody oraz zdrowego, pełnego uśmiechu i energii stylu życia. Przypomnijmy, iż dla prawidłowego funkcjonowania młodego organizmu niezbędne jest połączenie wysiłku fizycznego i zbilansowanej diety. Zrównoważenie czasu poświęconego na ruch i właściwego odżywiania przedszkolaków jest złotym środkiem na drodze do wielostronnego rozwoju, który na tym etapie przebiega bardzo dynamicznie. Intensywny okres wzrostu i rozwoju powinien charakteryzować się bogatymi w różnorodne składniki odżywcze posiłkami. Specjaliści zalecają spożywanie pięciu porcji warzyw i owoców każdego dnia.
Dlatego też wraz z ,,Kubusiowym Przyjacielem Natury” codziennie dostarczamy naszym najmłodszym bomby witaminowe. Zachęcamy dzieci do jedzenia wszystkich owoców i warzyw, organizujemy zajęcia kulinarne, które maluchy uwielbiają. Dbamy, by dieta naszych przedszkolaków była urozmaicona pod względem potraw i sposobów ich przygotowywania. Staramy się wykorzystywać produkty sezonowe i włączać je do jadłospisu. Uwzględniamy produkty z każdej grupy żywnościowej, gdyż każda grupa produktów spożywczych jest źródłem innych cennych dla zdrowia składników.
Kilka cennych informacji o witaminach:
- Witamina A – występuje w marchwi, pomidorach, dyni oraz mleku, jajach i serach. Wpływa na wzrok, prawidłowy wzrost i rozwój kości, jest ważnym przeciwutleniaczem.
- Witaminy z grupy B (B1, B2, B12) – są szczególnie istotne w okresie wzrostu, wspierają proces zapamiętywania oraz rozwój układu nerwowego. Można je znaleźć w produktach pełnoziarnistych, ziarnach zbóż, fasoli, zielonych warzywach, rybach, czy jajkach.
- Witamina C – wzmacnia odporność organizmu na infekcje. Jest bardzo nietrwała, łatwo ulega rozpadowi pod wpływem tlenu i wysokiej temperatury, dlatego tak ważne jest jej codzienne spożywanie. Można ją znaleźć w zielonych warzywach, cytrusach, kiwi, truskawkach, czarnej porzeczce.
- Witamina D – reguluje prawidłowy wzrost kości i zębów, wpływa na właściwą gospodarkę wapnia i fosforu w organizmie. Najlepszym źródłem witaminy D jest mleko, masło, oleje roślinne.
Monika Ławińska
Urszula Stanik